Sodan loppu

Lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä 27.4.1945.
Lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä 27.4.1945.

Lapin sodan viimeiset tapahtumat

23. ja 24.4. välisenä yönä havaittiin, että saksalaiset ovat irtautumassa viimeisistä Suomen puolella olevista asemistaan. Seuraavana päivänä kapteeni Mauri Valkosen johtama 60 miehen taistelupartio kävi tutkimassa, oliko saksalaisia vielä Suomen maaperällä. Partio jaettiin kahtia. Toinen osa kävi Skibotniin johtavan tien suunnassa Norjan rajalla, jonne pystytettiin Suomen lippu. Se kohtasi matkallaan saksalaispartion, mutta laukauksia ei vaihdettu. Valkosen itsensä johtama osasto hiihti kolmen valtakunnan rajapyykille, jonne pystytettiin vaatimattomampi lippu, joka oli oikeasti moottoriveneen viiri. Valkonen piti miehille puheen ja ammutti sodan päättymisen kunniaksi kolme laukausta kaikilla mukana olleilla aseilla, mikä aiheutti pakokauhua rajan toisella puolella teltassaan nukkuneessa ruotsalaisessa kenttävartiossa.

26.4. JR 1:n II pataljoonan komentaja everstiluutnantti Martti Santavuori halusi itse käydä toteamassa tilanteen kolmen valtakunnan rajapyykillä. Suomalaiset söivät juuri eväitään, kun Norjan rajan takaa tuli näkyviin saksalainen jääkäri. Pian hänen takanaan alkoi saksalaisia levittäytyä asemiin. Suomalaisten mukana oli kaksi ruotsalaista, joista toinen puhutteli ensin saksalaisia. Tiedossa oli, että saksalaiset eivät ampuisi ruotsalaisia kohti. Pian Santavuori keskusteli saksalaisen vääpelin kanssa Suomen ja Norjan rajalla. Saksalainen kysyi suomalaisen kantaa sodan lopputulokseen. Santavuori totesi Saksan häviävän. Vääpeli uskoi maansa voittoon uuden aseteknologian vuoksi. Lopuksi entiset aseveljet totesivat, että taisteluun ei olisi tarvetta ja puristivat toistensa kättä.

27.4. JR 1:n komentaja everstiluutnantti Väinö Oinonen lähti kolmen valtakunnan rajapyykille. Matka kävi huolettomasti hevosreessä komeassa kevätauringon paisteessa. Edessä hiihti varmistusosasto. Rajapyykillä pidettiin juhlallinen lipunnosto, mutta pian kairasta kuului huuto ”Wer da?” Saksalaiset olivat Norjan puolella asemissa. Onneksi paikalle sattui jälleen ruotsalaisupseeri, joka toimi erotuomarina. Oinosen kanssa käydyssä keskustelussa saksalaiset pahoittelivat Lapin sodan vihollisuuksia. Seuraavana päivänä Siilasvuo ilmoitti Mannerheimille, että saksalaiset oli karkotettu Lapista. Suomen toinen maailmansota oli ohi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s