Miltä kirjoittajan vuosi näyttää?

kirjat_2015
Näin kirjojen pitäisi edistyä. Heti ensimmäisessä käsin kirjoitetussa sanassa kirjoittajalle tuli ongelmia…

Kun toimeentulo koostuu erikokoisista palasista, joista osa on pitkiä kirjaprojekteja, hyvin tehty lukujärjestys on arvokkaampi kuin kimpale kultaa. Tai riippuu tietenkin tuon kultaläjän painosta. Koska en omista sellaisia, on tehtävä töitä. Ja suunniteltava. Tämä(kin) on niitä itsenäisen työn puolia, joista pidän. Olen siinä onnellisessa asemassa, että vaikka leipä ei olekaan leveää, voin ansaita sen tällä näppäimistöllä sekä sen jatkeena olevalla itselläni.

Pääosa työajastani kuluu Maailman Historia -lehden toimittamiseen ja tietokirjojen kirjoittamiseen. Tämän lisäksi tulevat satunnaiset mainostekstit, kahden yrityksen juoksevat asiat sekä pari fiktioprojektia.

Jaan jokaisen päivän kahtia: aamupäivään ja iltapäivään. Nämä erottaa toisistaan lounas sekä urheilu. Tästä urheilutuokiosta lisää tulevassa postauksessa. Aamupäivä on ehdottomasti tehokkainta työaikaa. Sitä ei kannata käyttää uutisten, blogien tai Twitterin selailuun. Silloin pitää kirjoittaa. Iltapäivällä, kun ihmisen oikeasti tulisi viettää siestaa, voi sallia itselleen surffailuhetkiä. Täytyy myöntää, että tämä on sääntö, josta itse teen valitettavan usein poikkeuksia.

Kirjoitan ensi syksyksi kaksi kirjaa, ja käytän niiden kirjoittamiseen noin 2 päivää viikosta. Olen jakanut kirjat niiden sisällön mukaan osiin. Kirja 1:ssä on 100 osaa ja kirja 2:ssa on 30 osaa. Kukin osa syntyy noin puolessa päivässä. Yhteensä näiden kahden käsikirjoituksen tekemiseen tarvitsen siis (100+30)/2=65 työpäivää. Pidän kirjojen edistymisestä yksinkertaista aikajanakirjanpitoa työhuoneen seinällä (kts kuva). Olen merkinnyt välitavoitteet matkalle, esimerkiksi 30.1. kirja 1:n käsikirjoituksen pitäisi olla puolivälissä.

Kun kirjojen käsikirjoitukset ovat valmiit, ne taitetaan. Taiton tarkastusten jälkeen kirja menee painoon. Tänä vuonna tavoitteenani on saada kirjat taittajalle toukokuun lopussa. Vaalin siis vielä tässä vaiheessa vuotta unelmaa kesälomasta heinäkuussa…

Yksi päivä viikosta menee lehden tekemiseen ja yksi päivä yritysten juoksevien asioiden hoitoon, mainostöihin, palavereihin ynnä muuhun. Tämä on karkea jaottelu. Kun esimerkiksi lehdessä on jokin suurempi deadline tulossa, sen tekemiseen menee enemmän. Se aika on pois tietokirjojen tekemisestä, joten itse niille annetut deadlinet lykkääntyvät helposti, kuten kävi menneenä kesänä… Pääsin aloittamaan loman vasta elokuun alussa, ja elokuussa oli jo käytettävä muutama päivä lehden tekemiseen.

Viikkotasolla ajankäyttö menee nyt alkavana vuotena (syksy 2014–kevät 2015) suunnitelmani mukaan siis näin:

2 päivää tietokirjoja
1 päivä Maailman Historiaa
1 päivä juoksevien asioiden hoitamista
JA MITÄ! 1 (yksi) päivä (kokonainen päivä) jää fiktion kirjoittamiselle! En usko, mutta katsotaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s