Luomistyön alku

Alussa oli tyhjä paperi, Spotify ja vahva kuva päähenkilöstä.

Vaikka on perjantai, on luomistyön ensimmäinen päivä. Tänään alan luoda maailmaa, jossa tulevat fantasiakirjani tapahtuvat. Joitain ajatuksia ja hahmoja on aivoaaltojen matalimmilla taajuuksilla ollut olemassa jo jonkin aikaa, koska kirjoitusunelmani lähtivät alun perin liikkeelle nimenomaan fantasiagenrestä joskus pari vuosikymmentä sitten.

Maailman luominen on jossain määrin jopa pelottavaa. Maailma on nimittäin aika iso asia. Mutta, kuten vaikka kurkun tai porkkanan, tämänkin asian voi pilkkoa osiin. Tsop tsop tsop. Lopullisessa kirjassa tapahtumia katsotaan lähinnä päähenkilön silmin, eikä hän näe koko maailmaa kerrallaan. On siis piirrettävä tarkemmin päähenkilön alkutilanteen lähiympäristö ja siihen sijoittuvat hahmot. Tämän kehän ulkopuolella oleva maailma tarvitsee raamit, mutta niitä ei tarvitse heti täyttää valmiiksi.

Jonkinlainen kokonaiskuva on oltava ainakin siitä mantereesta, jolla päähenkilö tarinan alkaessa on. On piirrettävä kartta. On pureuduttava maailmanpolitiikkaan. Millaisia valtakuntia siellä on? Mitkä ovat niiden johtajien tavoitteet? Maantieteen ja suurvaltapolitiikan suuret linjat antavat väljät raamit päähenkilön maailmalle.

Koska kyse on fantasiamaailmasta, eteen tulee kysymys, kuinka fantastinen se on. Onko siellä taikuutta tai lohikäärmeitä? Pätevätkö meidän maailmamme fysiikan lait? Vaaniiko jokaisen nurkan takana pari örkkiä ja vihainen velhotar?

Itse pidän fantasiasta, jossa taikuus ja muut tehosteet eivät ole arkipäiväisiä asioita. Maailmasta, joka muistuttaa paljon oman maailmamme keskiaikaa mutta jossa voi tapahtua jotain odottamatonta ja jonka asukkaista joku on joskus nähnyt pimeyden olentoja ja todistanut taikuutta. Tämä olkoon siis lähtökohtani.

Maailma heijastuu myös kirjan päähenkilöstä ja hänen lähellään olevista ihmisistä (ja muista kommunikoimaan kykenevistä olennoista). Päähenkilön olemuksesta minulla on kuva mielessäni. Harmi, että en osaa piirtää. Se helpottaisi tätä työvaihetta melkoisesti, koska kuitenkin ajattelen asioita aika lailla visuaalisesti kuvina. Ulkonäön lisäksi minulla on kuva hänen tärkeimmistä ominaisuuksistaan ja taustastaan. En silti vielä kunnolla tunne häntä. Luotan siihen, että maailmaa rakentaessa myös päähenkilön persoona tarkentuu osin itsestään.

Kun kohta nousen tuolista, otan tussin ja kirjoitan valkotaululle päähenkilön tärkeimmät persoonallisuuspiirteet ja ominaisuudet. Sen jälkeen kirjoitan samat asiat muutamasta sivuhenkilöstä. Sitten mietin nimiä, jotka saavat jäädä hautumaan.

Kun kirjat joskus valmistuvat, ne julkaistaan älypuhelimelle tai tabletille ladattavassa mobiilisovelluksessa Punaisen Tyynyn tapaan. Kirjoittajia on lisäkseni muitakin, joten sovelluksessa tulee olemaan erilaisilla tyyleillä kirjoitettuja erilaisiin maailmoihin sijoittuvia kirjoja.

Tästä se lähtee.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s