Romaanihaaste – puoli tuntia päivässä

Romaani kajastelee mielessä, mutta aikaa sen kirjoittamiseen ei ole? Kyllä on.

Kun itse aloin vakavammin aikein kirjoittaa fiktiota, kehitin samanhenkisen ystäväni kanssa fiktioaamut. Johtoajatuksemme oli: puoli tuntia fiktiota jokaisena arki-aamuna on kokonainen romaani vuodessa! Molempien sitouttamiseksi kirjoittamiseen perustimme Google docs -kirjanpidon, johon sai merkitä raksin, kun oli käyttänyt puoli tuntia fiktion tekemiseen.

Miksi puoli tuntia?

Puolessa tunnissa ehtii keskittyä asiaan ja käyttää aamun luovan hetken parhaat minuutit. Älä avaa sähköpostiasi tai nettiselainta, ennen kuin olet fiktiopuolituntisesti käyttänyt. Kun tämän tekee joka aamu vuoden ajan, sanotaanko 250 päivänä, voi tuon vuoden jälkeen olla jo kokonaisen romaanin käsikirjoitus valmiina (250 päivää x 250 sanaa = 62 500 sanaa). Riippuen vähän toki tyylilajista ja taustatyön yms. määrästä.

Tavoitteet

Tavoitteeksi voi ottaa vaikka puolisen liuskaa tekstiä aamussa. Joskus minulla on jo tuolille istuessani mielessä, mitä kirjoitan. Ajatus on saattanut jalostua illalla nukkumaan mennessä, ja olen sen kirjoittanut silloin ylös. Jos lähtökohta on hyvä ja ajatuksia valmiina, tekstiä saattaa puolessa tunnissa syntyä yllättävän paljonkin.

Toisinaan taas mieli on tyhjä, eikä kirjoittaminen huvita. Kirjoitan silti, sillä fiktiota oppii kirjoittamaan vain kirjoittamalla fiktiota. Vaikka teksti olisi täyttä kuraa, kirjoita silti. Se edistää aina asiaa, ja kirjoittaessa saa uusia ideoita, hahmot ja maailma elävät. Vaikka tekstistä ei jäisi mitään lopulliseen versioon, se ei mene hukkaan.

On myös sallittua käyttää fiktiopuolituntinen suunnitteluun, kunhan se edistää romaanikäsikirjoitustasi.

Lähde mukaan!

Jos haluat toteuttaa kirjoitusunelmaasi, voit lähteä mukaan. Lähetä minulle sähköpostiosoitteesi osoitteeseen ilkka (at) hypno.fi. Jaan sinulle käyttöoikeuden verkossa olevaan Google-dokumenttiin. (En säilytä sähköpostiosoitteita, luovuta niitä eteenpäin tai Romaanihaastelähetä spämmiä.) Dokumentti on yksinkertainen exel-tiedosto, johon kukin kirjoittaja voi itse merkitä raksin jokaisen päivän kohdalle, kun on käyttänyt puoli tuntia romaaninsa edistämiseen. Lisäksi voi merkitä sanamäärän.

Romaanihaasteen palkinto on oman romaanisi edistyminen. Minä olen kirjoittanut puolen tunnin menetelmällä kohta kaksi mobiilikirjaa. Haasteeseen tarttuminen on keino kehittää itselleen kirjoittamisen rutiini, josta valmis romaani aikanaan nousee.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s