Romaanin kirjoittamista – juonittelua ja kaavoja

Aloittaminen ja valmiiksi saaminen on aina kivaa! Sain viime viikon lopulla valmiiksi käsikirjoituksen, jonka etenemisestä pidin kirjaa romaanihaasteen exel-taulukkoon. Lisää romaanihaasteesta täällä.

Tänään aloitin fantasiatarinan juonen kehittelyn parissa. Fantasiaromaani tulee aikanaan myyntiin Punaisen Tyynyn kaltaisessa, mutta fantasiaan keskittyvässä mobiilisovelluksessa. Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jonka luomisesta kerroin aiemmin tässä artikkelissa.

Maailman luomisen jälkeen tänään oli siis aika aloittaa ensimmäisen tarinan juonen kehittäminen. Minulla oli mielessäni päähenkilö, hänen sisäinen kasvunsa sekä juonen ydinkäänne. Tämän lähtökohdan laajentamisessa romaanin juoneksi käytin apunani Blake Snyderin Save the Cat -kirjassaan esittelemää elokuvakäsikirjoituksen rakenteen kaavaa. Kaava on esimerkiksi täällä.

Tässä kohdassa on huomautettava, että en aiemmin itse perustanut kaavoista. Olen silti muiden suosituksesta ja omasta mielenkiinnosta lukenut, mitä asiaa tutkineilla on sanottavanaan tarinan rakenteesta ja havainnut, että kaava ei ole evil. Sen sijaan se on oivallinen työkalu, joka helpottaa juonen aukikirjoittamista.

Romaanin kirjoittamisprosessini on fantasiagenressä (muissa genreissä ei tarvitse luoda maailmaa) lyhyesti seuraava:

  1. Maailman luominen
  2. Juonen päälinjat (nyt menossa)
  3. Juonen purkaminen kohtauksiin
  4. Kohtauksien kirjoittaminen
  5. Käsikirjoituksen viimeistely

Kun juonen päälinjat on kertaalleen muovannut Snyderin kehittämän draamaan kaaren avulla, se alkaa elää omaa elämäänsä. Kaavaan ei pidä takertua. Se on vain työkalu, joka auttaa jäsentämään omia ajatuksia. Kun suunnittelin juonta tänä aamuna Blake apunani, se eli vielä jonkin verran. Ja keksin myös uusia käänteitä ja pari sivuhahmoa siinä samalla. Kiitos, Blake, ja kepeät mullat!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s