Talvisota: kohti Ägläjärveä

Vallattu panssariauto Tolvajärven suunnalla 18.12.1939. SA-Kuva.
Vallattu panssariauto Tolvajärven suunnalla 18.12.1939. SA-Kuva.

Joulukuun puolimaissa 75 vuotta sitten taisteltiin koko rintaman pituudelta. Kannaksella raivosi Neuvostoliiton suurhyökkäys. Osasto Talvelan rintamalla Suojärven-Tolvajärven suunnalla neuvostojoukot yritettiin painaa takaisin vastahyökkäyksellä. Ote Talvisota päivä päivältä -kirjan 18.12.1939 käsittelevältä aukeamalta:

— Lainaus alkaa —

Kohti Ägläjärveä

Osasto Talvela oli Tolvajärvellä saavutetun voiton jälkeen hyökännyt kohti Ägläjärveä. Raskaasta ja hitaasti etenevästä hyökkäyksestä vastasi Osasto Pajari, jonka menetykset olivat olleet kovia: noin 400 kaatunutta.

18.12. Pajari miehineen hyökkäsi kohti Ägläjärven kylää. Joukot oli jaettu niin, että hyökkäys tapahtui useasta suunnasta yhtä aikaa. Sää ei kuitenkaan suosinut hyökkääjiä, sillä lumi antoi periksi, ja sukset upposivat maan pintaan asti. Myös miehet olivat väsyneitä edeltävien taisteluiden jäljiltä, ja nukahtelivat hangelle pienenkin pysähdyksen aikana. Vain pohjoisesta kylää kohti kiertänyt osasto pääsi tavoitteeseensa, mutta sen voima ei yksin riittänyt vihollisen tuhoamiseen ja se vetäytyi, kuten muutkin suomalaiset. Ensimmäinen yritys Ägläjärven valtaamiseksi oli epäonnistunut.

Eversti Talvela antoi kuitenkin käskyn hyökkäyksen jatkamisesta, vaikka Mannerheim oli käskenyt välttää suuria tappioita vaativia sotatoimia.

— Lainaus päättyy —

Palaamme Ägläjärvelle ylihuomenna.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s