Talvisota: Ägläjärven valtaus

Pastori Rantamaa pitää hartautta Aarne Juutilaisen komppanialle Kollaalla. SA-Kuva.
Pastori Rantamaa pitää hartautta Aarne Juutilaisen komppanialle Kollaalla. SA-Kuva.

75 vuotta sitten Suojärven suunnan taistelut kääntyivät lopullisesti Suomelle. Ägläjärven valtauksen jälkeen puna-armeijalaisten takaa-ajoa jatkettiin useamman päivän ajan.

— Lainaus alkaa —

Ägläjärvi suomalaisille

Pesäke pesäkkeeltä ja raunio rauniolta hyökkäystään vyöryttäen suomalaiset joukot valtasivat Ägläjärven kylän vedettyään edellisen päivän henkeä ja valmistauduttuaan hyökkäykseen. Joukkomme lähestyivät kylää useasta suunnasta ja kukistivat vastarinnan iltapäivällä. Lähes saman tien aloitettiin venäläisten joukkojen takaa-ajo, joka jatkui seuraavan päivän iltaan asti.

Tolvajärven-Ägläjärven taistelu oli suomalaisille suuri voitto. Myös neuvostojoukot osoittivat sitkeyttä, eikä niiden taistelumoraali romahtanut suurista tappioista huolimatta. Suomalaisten arvioiden mukaan Neuvostoliitto menetti taisteluissa yhteensä noin 3000 sotilasta kaatuneina, 600 jäi vangiksi. Lisäksi Neuvostoliitto menetti 60 panssarivaunua, 30 tykkiä, yli 200 konekivääriä ja 3200 kivääriä. Suurin osa tästä kalustosta jäi suomalaisten sotasaaliiksi. Myös Osasto Pajarin tappiot olivat merkittävät. Kaatuneita oli 274, haavoittuneita 445 ja kadonneita 29. Voitolla turvattiin Laatokan-Karjalassa taistelevan IV Armeijakunnan sivusta. Ennen kaikkea voitto loi suomalaisiin uskoa taistelussa ylivoimaista vastustajaa vastaan.

— Lainaus päättyy —

Joulua vietettiin rintamilla vaihtelevissa olosuhteissa. Kotirintamalla saatiin olla rauhassa pommikoneilta. Lainaukset kirjasta Talvisota päivä päivältä.

— Lainaus alkaa —

Joulu rintamalla

Kollaalla jouluhartauden piti pastori J. Rantamaa. Joukot koottiin kenttäjumalanpalvelukseen, jossa laulettiin Enkeli taivaan, rukoiltiin ja kuunneltiin pastorin puhe. Hartaus pidettiin vain 150 metrin päässä etulinjasta. Sitä eivät häirinneet vihollisen pataljoonatykin laukaukset, jotka suhahtelivat sotilaiden päiden yli iskeytyen metsään noin 200 metrin päähän, tai etäämmältä kuuluneet pikakiväärin sarjat. Valistusupseerina Kollalla toiminut Erkki Palolampi kuvailee kirjassaan Kollaa Kestää hartaushetkeä ja kertoo, että se vietettiin ”rauhan ja joulun tunnelman vallitessa”.

Sotatoimialueen ulkopuolella joulu sujui olosuhteisiin nähden rauhallisesti, eikä taivailla näkynyt pommikoneita. Monissa kaupungeissa työpaikkojen, talojen ja väestönsuojeluryhmien ihmiset kokoontuivat yhteisiin joulujuhliin nyyttikestiperiaatteella.

— Lainaus päättyy —

Hyvää joulua kaikille blogin lukijoille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s