Talvisota: Osuma suorasuuntauksella

Piikkilangat ja panssariesteet, taustalla näkyy Sj 5.
Piikkilangat ja panssariesteet, taustalla näkyy Sj 5.

Talvisodan tammikuu oli käytännössä asemasotaa. Neuvostoliiton johto oli huomannut, että Suomen puolustus ei murtuisin niin helposti kuin oli oletettu. Puna-armeija käytti tammikuun lähinnä joukkojensa koulutukseen ja keskityksiin. Myös johtajia vaihdettiin. Kannaksella hyökkäystä valmistelevia neuvostojoukkoja saapui komentamaan Semjon Timoshenko, joka kohosi myöhemmin koko neuvostoarmeijan johtoon.

Rintamilla ei silti ollut täysin hiljaista. Timoshenko keskitti voimia Viipuriin vievän tien avaamiseen. Samalla neuvostotykistö pehmitti painopistesuunnan tukikohtia.

— Lainaus alkaa —

Osuma Miljoonakorsuun

Neuvostoliiton tykistö tulitti herkeämättä suomalaisten linnoitteita Karjalan Kannaksella. Sj. 5, niin sanottu Miljoonakorsu (tai Miljoonalinnake) oli vankka teräsbetoninen kolmen konekiväärin linnoitus, joka sijaitsi Sormi-nimisellä kukkulalla. Se oli saanut nimensä huikeiksi kohonneista rakennuskustannuksistaan ja oli toinen Neuvostoliiton hyökkäyspainopistesuunnan, Summan, tärkeistä linnoitteista. Se sai 27.1. päälleen noin neljän tunnin keskityksen kuuden tuuman panssarikranaatteja suoralla suuntauksella. Linnakkeesta tuhoutuivat panssarikuvut, siipimuuri, etummaisten konekivääri- ja valonheitinkammioiden etuseinät sekä ulkopuolella ollut suojakiveys.

Korsu korjattiin latomalla pahoin vaurioituneet kk- ja valonheitinkammiot täyteen hiekkasäkkejä sekä valamalla yksi tähystyskupu umpeen betonilla. Korsu säilyi kuitenkin taistelukunnossa.

Osansa tykistön suorasuuntaustulesta sai myös Summan lohkon toinen päälinnoitus, Sj. 4 eli Poppiuksen linnoitus, joka sijaitsi Lähteen tien suunnalla. Se sai useita täysosumia 8–10 tuuman panssarikranaateista. Eräs 10-tuumaisen osuma pajahti miehistösuojan seinästä läpi ja tuhosi suojaa 5–6 metrin matkalta. Linnakkeen 30 cm paksut panssarilevyt murskautuivat, ja siitä tuhoutui noin neljäsosa. Myös Poppiusta paikattiin hiekkasäkeillä, mutta se menetti suuren osan taistelukunnostaan.

— Lainaus päättyy —

Lainaus kirjasta Talvisota päivä päivältä.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s