Talvisota: kaaos Lähteellä

Keskityksen jälkeen korjattua yhdyshautaa. Tällaisessa maastossa suomalaiset taistelivat hyökkääjää vastaan. SA-Kuva.
Keskityksen jälkeen korjattua yhdyshautaa. Tällaisessa maastossa suomalaiset taistelivat hyökkääjää vastaan. SA-Kuva.

12.2.1940 neuvostojoukot hyökkäsivät Mannerheim-linjan selustassa ollutta tukilinjaa vastaan Lähteen lohkolla. Sisäänmurron vuoksi myös murtokohdan vierustoilta jouduttiin vetäytymään taaksepäin. Muuten vastustaja olisi päässyt kiertämään selkään.

Lainaus kirjasta Talvisota päivä päivältä:

— Lainaus alkaa —

Kaaos Lähteellä

Neuvostoliiton saavuttaman sisäänmurron johdosta Lähteen lohkon tilanne oli epäselvä. Suomalaiset joukot olivat sekoittuneet ja osittain hajonneet. Paikalle tuotiin lisäjoukkoja, mutta koska edellisenä päivänä oli jouduttu vetäytymään tukilinjalle, noin kilometri taaksepäin pääpuolustuslinjasta, Mannerheim-linjalla murtokohdan vierustoilla vielä olevien joukkojen sivusta oli jäänyt auki. Niinpä lisää joukkoja oli vedettävä taakse, jotta venäläiset eivät olisi päässeet kiertämään selustaan.

Neuvostoliiton 123. D hyökkäsi jo tukilinjaa vastaan. Sillä oli mukanaan paljon panssareita, ja taistelu oli kiivasta. Neuvostodivisioonaa vastassa ollut JR 8 kuitenkin torjui läpimurtoyritykset, mutta läpimurtokohtaa venäläiset saivat kuitenkin kasvatettua. Se oli päivän taisteluiden jälkeen jo viisi kilometriä leveä.

Kriittisen Lähteen lohkon eteläisessä kulmassa, Summajärven itäpuolella, taistelut keskittyivät Miljoonalinnakkeelle (virallisesti Sj 5), Sormen mastoon. Linnaketta puolustaneet suomalaiset taistelivat viimeiseen mieheen, mutta se menetettiin.

Muualla Kannaksella rintama vielä piti ja pysyi pääpuolustuslinjalla eli Mannerheim-linjalla.

— Lainaus päättyy —

Miljoonalinnake oli teräsbetonista tehty konekiväärikasematti, joka vartioi Summaa, ”Viipurin porttia”. Se oli vaurioitunut aiemmin neuvostotykistön suorasuuntaustulessa. Nyt se menetettiin lopullisesti. Punapanssarit ajoivat sen ampuma-aukkojen eteen, jolloin sieltä ei enää pystytty ampumaan ulos. Neuvostoliittolaiset tuhosivat linnakkeen räjäyttämällä.

Miljoonakorsun piirustukset löytyvät täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s