Mikä on synopsis ja miksi sillä on väliä?

Synopsis on tiivis esitys kirjan sisällöstä. Se on liuskan tai korkeintaan kahden liuskan mittainen juonitiivistelmä, joka kertoo olennaisen.

Synopsis on erinomainen työkalu kirjailijalle. Ilmeisesti on olemassa myös kirjailijoita, jotka eivät sellaista tarvitse, mutta huomasin itse, että ainakaan minä en kuulu siihen joukkoon.

Aloin kirjoittaa erästä romaanikäsikirjoitustani suoraan alusta, sillä minulla oli vahva tunne aloituskohtauksesta ja niistä mielikuvista ja tunteista, joita sen halusin lukijoissani herättävän. Kirjoitettuani alun jatkoin eteenpäin. Ajattelin, että kirjoitan koko tarinan läpi kertaalleen, taakseni katsomatta. Lopuksi voisin sitten palata editoimaan.

Virhe.

Minulla on nyt reilu 20 liuskaa tekstiä. Jollain laajalla tasolla tiedän, mihin päähenkilöni on matkalla, mutta seuraavan kohtauksen kirjoittaminen on lähes mahdotonta, koska en oikein tiedä, miten eri sivujuonien olisi syytä kehittyä.

Ratkaisu on synopsis. Kun juoni on kertaalleen mietitty ja nimenomaan kirjoitettu läpi, on kohtausten suunnittelu paljon helpompaa. Synopsiksen kirjoittaminen on kokonaisuuden hahmottamisen kannalta tärkeää.

2 Comments

  1. Synopsis jakaa mielipiteitä ja hyvä niin, sillä kirjoittajiakin on moneksi. Itse en kykene tiivistämään ja rajaamaan käsikirjoitustani ennen kuin teksti on ensimmäistä tai peräti toista versiota vaille valmis. Kohdatessani ongelman juonen tai sivujuonen kanssa, hyppään vaikean kohdan yli ja kirjoitan ne kohtaukset, jotka minulle on jo selviä. Yleensä jättämäni aukot täydentyvät kuin itsestään ajan kanssa ja tekstiin tulee syvyyttä.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista! Huomasin kirjoittaessani, että tarvitsen jotkin rajat, jotka ohjaavat tekemistä ja joiden yli voi sitten pomppia. Synopsista kirjoittaessa kohtauksien aihioita syntyy lisää. Tämän työkalun tarve on varmasti hyvin yksilöllinen. Esimerkiksi Stephen King kaiketi kirjoittaa suoraa pötköä alusta loppuun.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s